Mermer Ülkemizde Nerelerden Çıkarılır?

türkiye mermer ocağı

Dünya genelinde bilindiği üzere mermer yapı malzemesi olarak birçok farklı noktada kullanılan en kaliteli doğal taşlar arasında yer almaktadır. Metamorfizma sayesinde oluşan kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesi sonucunda sert bir bileşen sayesinde ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde de coğrafi şartlar ve doğal kaynakların zenginliği göz önünde bulundurulduğunda, birçok farklı mermer kaynağı yer almaktadır.

Rakamsal bilgilere göre ülkemizde neredeyse üçte bir gibi bir alanda mermer ocakları yer alması mümkündür. Aslında bu sayede de çeşitli ve kaliteli olarak mermer üretimi yapılan önemli bir sektör yer almaktadır. Yani hem hammadde olarak hem de işlenmiş olarak mermer hem ülkemizde kullanılmakta hem de yurt dışına ihraç edilmektedir.

Ülkemizde mermerin nitelikli bir şekilde çıkarıldığı ve kullanıldığı temel bölgeler arasında Marmara Adası, Afyon, Kırşehir, Kütahya, İzmir ve Tokat yer almaktadır. Bu temel bölgeler dışında özellikle yine Yozgat, Gebze, Niğde, Koçhisar, Bilecik  gibi alanlarda da mermer ocakları yer almaktadır. Bu sayede de Türkiye dünyada mermer üretimi gerçekleştiren ve rezerv sahibi olan ilk 7 ülke arasında gösterilebilir.

Ülkemizde Hangi Mermerler Çıkar?

Türlerine, yapısına ve özelliklerine göre bakıldığında ülkemizde çıkarılan mermerler farklı yapılara ayrılmaktadır. Başlıca alanlar olarak inşaat sektöründe, güzel sanatlarda ve dekorasyonda kullanılan mermer kimi zaman kırmızı mermer kimi zaman beyaz mermer veya siyah mermer gibi türleri ile çok sık kullanılmaktadır.

Özellikle mermer ürünlerinde mineral yapısına bakıldığında da sertlik dereceleri değişen mermer yapıları ile ülkemizde kaynaklardan ürün çıkarımı yapılmaktadır. Yani ince taneli(1mm), orta taneli(1-5mm), iri taneli(5mm) veya büyük taneli mermerler(1-2cm) olmak üzere gözenek genişlikleri ve sağlamlık dereceleri değişen mermer türleri yer almaktadır.

Türkiye’de Mermer Kullanımı

Türkiye’de mermerin kullanıma bakıldığında özellikle konutlarda veya işletmelerde zemin döşemesi tezgah uygulaması, duvar kaplaması, merdiven basamağı, tuvalet, banyo ve hamam gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bu alanların her birinde mermer dayanıklı yapısıyla tercih edilirken, lekeler ve istenmeyen durumlara karşı da temizlik önemli bir nokta oluşturmaktadır.

Konutlarda ve çalışma alanlarında mermerin düzenli bir şekilde temizlenmesi, istenmeyen görüntülerin ortadan kaldırılması ve estetik görüntünün korunması için firmamız üzerinden hizmet almak mümkündür. Bu konuda firmamız mermer silimi ve parlatma gibi hizmetler sayesinde lekesiz, tertemiz ve dayanıklı mermer ürünleri kullanmanıza yardımcı olacaktır. Sunduğumuz özel kimyasallar, profesyonel hizmetler ve periyodik olarak talep edebileceğiniz cilalama gibi işlemler her noktada mermer için bakım ihtiyaçlarını karşılayacak bir yapıya sahiptir.