Mermerden Şarap Lekesi Nasıl Çıkar?

Evler, restoranlar veya oteller gibi birçok farklı noktada alkollü içki servislerinin gerçekleştirildiği alanlarda mermer masalar hem gösterişli hem de sağlam seçenekler olarak kullanılmaktadır. Fakat bu gibi noktalarda alkol servisi yapılırken, mermer masalar üzerinde en çok karşılaşılan sorun mermerde şarap lekesi olarak görülmektedir.

Şarap, yoğun şeker oranı ve alkol oranı ile birlikte temas ettiği noktada ağır lekeler oluşturabilir. Örneğin, bir yemek masasında masanın üzerine dökülen kırmızı veya beyaz şarap anında temizlenmediğinde, kısa bir süre sonrasında masa üzerinde bir şarap lekesi oluşturabilir. Çoğu zaman restoran ve lokantalarda masa üzerine dökülen şarap gibi alkollü içkiler uzun bir süre sonrasında temizlenir ve genellikle masa üzerinde lekelere neden olur. Bu durumda masanın bu lekelerden kurtulması için öncelikle mermer silimi sonrasında koruma gerçekleştirilmelidir.

Mermerde Şarap Lekesinin Çıkarılması

Mermer masalarda ve yüzeylerde şarap lekesi eğer ilk aşamada temizlenmemiş yani bu leke masanın içine kadar işlemişse, kolay kolay çıkarılabilecek bir leke olmayacaktır. Yani bu tarz lekelerde hele ki hiç önerilmeyen çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi temizleyiciler kullanılması ya da basit yapılı temizleyici malzemeler kullanılması leke üzerinde etkili olmayacaktır. Bu durumda mutlaka profesyonel mermer silimi yapılması gerekir.

Mermer masalar, zeminler veya tezgahlar üzerinde şarap lekesi gibi sorunların ortadan kaldırılması için silme işlemi yapılması açısından da tezgah silimi ve parlatma gibi işlemlerde kullanılan özel küçük boyutlu makineler tercih edilir. Bu işlemlerde genellikle mermer masalar bulunduğu noktada kısa bir süre içerisinde temizlenerek bu lekeler ortadan kaldırılır. Çoğu zaman birkaç saat içerisinde işlemin tamamlanması ve koruma elde edilmesiyle mermer tekrardan lekesiz, parlak ve canlı bir hale gelir.

Mermer Masada Şarap Lekelerinin Engellenmesi

Evlerde ve özellikle restoranlar gibi işletmelerde mermer masalarda bu tip şarap lekeleri çok sık karşılaşılabilecek sorunlardır. Bilhassa restoranlar gibi noktalarda her leke sonrasında silme işlemi hem masraflı hem de yorucu olacağı için bir defa yapılan mermer silimi sonrasında masa üzerinde koruma gerçekleştirilebilir. Aslında şarap lekesi mermer masalarda olabildiği gibi zeminler, tezgahlar veya merdivenler üzerinde dahi olabilir.

Mermer zeminler üzerinde şarap lekesi oluştuğunda koruma gerçekleştirmek için öncelikle mermerin yapısına ve kullanım alanına bakılır. Eğer şarap dökülen mermer, zeminde kaplama şeklinde kullanılmış ise bu kaplama üzerinde emprenye koruma gerçekleştirilmesi tercih edilir. Emprenye koruma,doğaltaş yüzey koruma işlemi olarak bilinmekle birlikte mermer yüzey üzerinde Lithofin gibi bir malzemenin kısa sürede uygulanmasıyla gerçekleştirilir.

Mermer malzemenin bulunduğu yüzey bir masa veya tezgah ise silme işleminin tamamlanması sonrasında şarap lekesine karşı olarak koruyucu özel bir malzeme ile işlem sağlanır. Firmamız bu gibi durumlarda masa ve tezgahlar üzerinde tuffskin kaplama işlemi gerçekleştirmektedir. Hava geçirgenliği sağlayan fakat sıvı geçirgenliği sağlamayan, yani mermer tezgahlar üzerinde ya da masalarda aşınmayı önleyen, koruma sağlayan, çizilmeyi ve lekelenmeyi önleyen bu polyester malzeme, yıllar boyunca mermerin sorunsuz ve parlak şekilde kullanılmasını sağlar.