Ekolojik Restorasyon Nedir?

Yapılaşma çalışmalarının sona erdiği çevrelerde daha yaşanabilir ve modern bir gelecek elde edebilmek açısından ekolojik restorasyon son yıllarda çok popüler konular arasında yer almayı başarıyor. Bilhassa günümüz kentlerinde ve şehir yaşamında betonlaşma büyük bir noktaya ulaşsada kır ve doğa yaşamının halen şehir ile buluşabilmesi için bu çalışmalar önemli bir yer oluşturuyor.

Genel anlamına bakıldığında restorasyon, bir yapının düzenlenmesi, onarım yapılması ve orijinal yani eski haline geri döndürülmesi işlemini ifade eder. Çoğu zaman yapılarda tarihi eserler restore edilerek yeniden yaşama kazandırılır. Buna benzer şekilde bozulmuş doğal alanlarda da ekolojik restorasyon çalışması gerçekleştirildiğinde eski dinamik ve huzurlu yaşam alanı elde edilebilir.

Ekolojik Restorasyon Nasıl Yapılmaktadır?

Dünyanın bazı ülkelerinde ekolojik restorasyon başarılı bir şekilde gerçekleştirilirken, ülkemizde yoğun çalışmalar gösterilmekte ve daha iyiye ulaşılmaya çalışılmaktadır. Çünkü tarihi eserlerde yapılan restorasyona benzer bir şekilde çevreci restorasyon çalışmalarında bozulan doğayı tamamen eski haline getirmek neredeyse imkansızdır. Çünkü insan eliyle bozulmuş olan doğayı bir daha toparlamak ve hassas dengeyi bir daha kurmak zor olmaktadır.

Ülkemizde şuan gerçekleştirilen ekolojik restorasyon çalışmalarının büyük bir kısmı belirli ve sınırlı alanlarda yapılırken, çok yoğun bir emek sarf edilmesi gerekir. Bu konuda Çin veya farklı ülkelerden örnekler görülürken, eskiden atıksu toplama veya atık toplama merkezi olarak kullanılan bölgelerin bugün yeniden yaşama kazandırıldığına şahit olunmuştur. Bu bölgelerde iyi bir ıslah çalışması gerçekleştirdikten sonra yeşil alan çalışmaları içerisinde yürüyüş yolları, bisiklet yolları ve sanat rekreasyon alanları entegre edilerek yeni bir sosyal yaşam alanı elde edilmiştir.

Bu tip çalışmalar içerisinde kimi zaman sıfırdan yapılaşma elde edilerek sosyal kısımlar oluşturulması gerekebilir. Bu sosyal kısımlarda özellikle yürüyüş yolları,rekreasyon alanları ve spor alanları gibi noktalarda mermer veya diğer doğal taşlar ile doğal yapıya uygun bir çalışma yapılabilir. Bazen ise yıpranmış, yıkılmış ve yapısı bozulmuş bu alanlarda yer alan mermer, doğaltaş, granit veya mozaik gibi bölgelerin restore edilmesi gerekebilir.

Ekolojik Restorasyon Gereklilikleri Nedir?

Daha çok yeşil çevre, temiz su kaynakları ve sosyal alanların birleştirilmesine odaklanmış olan ekolojik restorasyon içerisinde birçok yapısal çalışma yer alacaktır. Bu noktada peyzaj mimarlığı,çevre mühendisliği, mimarlık,ekoloji uzmanları ve biyoloji gibi bilimlerin bir araya gelmesi gerekmektedir.

Çok geniş bir konsorsiyum sayesinde yapılabilecek ekolojik restorasyon çalışmaları içerisinde elbetteki mermer gibi malzemeler için de restorasyon gereklilikleri bulunacaktır. Bu konuda firmamız doğal taş yüzey korumaveya mozaik parlatma, kumlama, fırçalama ve doğaltaş cila gibi birçok farklı işlem açısından hizmet verebilecek düzeydedir.