Beyaz Mermerden Limon Lekesi Nasıl Çıkar?

Yüksek C vitamini katkısı, asidik kullanım, ekşi tat ve hoş kokusu nedeni ile limon yüzyıllardır Türk mutfağında kullanılan meyveler arasında yer alır. Ancak mutfak tezgahı,mermer masalar veya bankolar üzerinde yemek hazırlamaya da tüketme aşamalarında limon asidik etkisi ile beyaz mermerde leke oluşturabilir. Bu gibi durumlarda beyaz mermerde limon lekesi ancak profesyonel yöntemler sayesinde ortadan kaldırılabilir.

Beyaz mermer en çok tercih edilen mermer türlerinden biri olmak ile birlikte hem masa hem de tezgah gibi alanlarda kullanılmaktadır. Ferah bir görüntüsü bulunması, doğal görüntüsü ile ışığı yansıtması, aydınlık bir ortam sağlanması gibi noktalar ile birlikte beyaz mermer aynı zamanda hem kolay temizlenen hem de işlenen bir malzemedir. Fakat kullanımında dikkat edilmesi gereken bir malzeme olduğu için beyaz mermerde limon lekesi gibi sorunlar çok sık görülebilir. İşte bu gibi durumlarda da limon lekesinin uzaklaştırılması için evinizde seçebileceğiniz hızlı ve pratik yöntemler dışında ağır lekeler için mermer silimi ve parlatma ya da tezgah silme gibi hizmetler sağlanır.

Masalarda Beyaz Mermerden Limon Lekesi Temizleme

Evinizde veya işletmelerinizde kullandığınız mermer masalarda eğer beyaz mermer tercih edilmişse, yemek sırasında sıklıkla limon lekesi ortaya çıkabilir. Bu durumda anlık olarak bir peçete ile dahi dökülen limon suyu mermer üzerinde hızlı bir şekilde temizlenerek, sonrasında hafif ılık su ile ıslatılmış bir bez sayesinde silme yapıldığında, asidik limon suyu leke yapmadan çözüm elde edilebilir.

Bazı durumlarda masalar üzerinde limon suyu uzun bir süre temas eder ve limon suyu gözenekli mermer yapısının içine doğru ilerleyerek derin bir leke oluşturabilir. Bu gibi durumlarda profesyonel temizlik için mermer silimi ve parlatma ile en kökten çözüm sağlanarak, mermer masa tekrar sağlıklı ve güvenilir bir hale getirilebilir.

Mermer Tezgahlarda Limon Lekesi Temizleme

Eğer mutfak tezgahlarında beyaz mermer ile tezgah kullanımı tercih ediyorsanız, yemek hazırlarken, tüketirken ya da limon suyu sıkarken yanlışlıkla asidik limon suyunun tezgaha temas etmesi sorunu yaşanabilir. Beyaz mermer katkılı sentetik mermerlere göre gözenekli yapısı ile limon suyunu hemen içine çekeceği için hızlı bir şekilde bu limon suyunun tezgahın yüzeyinden alınması gerekir. Buna rağmen küçük bir leke kaldığında, karbonatlı su veya oksijenli su ile kalan bu ince leke temizlenebilir.

Bazı durumlarda limon suyu tezgah üzerine döküldükten sonra hemen müdahale edilmezse, uzun bir süre kalan bu leke mermerde koyu ve derine işleyen bir lekeye neden olabilir. Bu durumda ev ortamında bulunan malzemeler ile temizlenmesi zor olacak lekenin ortadan kalkması için tezgah silimi ve parlatma sağlanarak firmamız tarafından profesyonel bir çözüm uygulanır.

Aslında hem tezgahlarda hem masalarda daha kapsamlı bir önlem elde etmek açısından mermerde limon lekesi gibi sorunları ortadan kaldırabilecek mermer koruma çözümleri tercih edilebilir. Mermere kaplandığında gaz geçirgenliği oluşturan, ancak sıvı izolasyonu sağlayan tuffskin gibi bu koruma çözümleri, tüm aşınma ve çizilmelere karşı dayanıklı yapısı ile mermerin uzun yıllar korunmasını sağlar.