Dış Mekan Mermer Temizliği

Çağlar boyunca en dayanıklı ve sağlıklı doğal taş malzeme olarak mermer, yapıların hem iç kısmında hem de dış kısmında kullanımı tercih edilmiş bir malzemedir. Dış mekanlara bakıldığında mermer duvar kaplaması, zemin kaplaması, merdivenler, bahçe kenarı veya havuz kenarı gibi noktalarda kullanımı seçilen bir malzemedir. Bu kullanım alanlarında da iç mekanda gerçekleştirildiği gibi dış mekan mermer temizliği sağlanmalıdır.

Mermer açık alanlarda kullanıldığında toz,yağmur,rüzgar, güneş ışınları gibi birçok faktör mermerin daha kolay matlaşmasına, leke tutmasına ve rengini kaybetmesine neden olur. Ayrıca daha fazla aşınan ve dayanıklılığı azalan bu mermer yüzeylerde,mermer silimi ve parlatma yapılarak tüm zararlı faktörlerin etkileri ortadan kaldırılabilir.

Dış Mekan Mermerlerde Silme Ve Parlatma Nasıl Yapılır?

Mermerin iç mekanda veya dış mekanda kullanılmasına bağlı olarak temizlik işlemleri fiziksel değişikliklere uğrasa da aslında aynı malzemeler ve cihazlar ile mermer silimi ve parlatma gerçekleştirilir. Yani örneğin dış mekanda bir alışveriş merkezinin açık alanlarında kaplanmış mermerlerin temizlenmesi için yine mermer silme cihazları profesyonel bir ekip sayesinde kullanılarak yüzeydeki kirlilik sorunları ortadan kaldırılır.

Mermer silimi ve parlatma cihazları dış mekanda temizlik gerçekleştirirken sürekli bir şekilde hava koşullarının gerçekleştireceği istenmeyen müdahalelere karşı yüzeyde ıslak etki ile çözüm uygular. Silme işleminin ıslak şekilde gerçekleştirilmesi ile birlikte tüm toz ve lekeler birkaç defa yapılan silme ile ortadan kaldırılır ve ardından kısa bir bekleme süresi ile birlikte parlatma işlemlerine geçiş gerçekleştirilir.

Dış mekanda mermer temizliği gerçekleştirilirken, özellikle iç mekanda karşılaşılabilecek lekelerden daha ağır leke ve matlaşma problemleri bulunduğu için bazen daha etkili kimyasallar kullanılması gerekebilir. Mermerin aşınmış yapısını güçlendiren koruyucu ve insan sağlığına zarar vermeyen bu maddeler, makine ile birlikte kullanıldığında mermerdeki ayakkabı lekeleri, metal çizikleri, çamur lekeleri, küflenme ve sarı lekeler gibi birçok farklı leke güçlü bir şekilde sökülebilir.

Dış Mekan Mermerlerde Parlaklık Etkisi

Yapılan mermer silimi ve temizleme işlemleri ile birlikte lekelerin ortadan kaldırılması ve mermerin tekrar doğal rengine ulaşması sonrasında parlatma çalışmaları yapılır. Mermer silimi ve parlatma işleminde bu aşama bir nevi cila malzemelerinin aynı makine ile yüzey üzerinde uygulanması ve yüzeyin bu malzemeyi absorbe ederek amaçlanan faydayı ortaya çıkarması ile sağlanır. Aslında bu işlem mermerin yeniden parlak bir görüntüye kavuşmasını sağlarken, bir yandan da kullanılan malzeme ile birlikte çizilme, lekelenme ya da aşınmaya karşı daha dayanıklı hale gelmesini sağlar.