Fayans Temizliği

fayans temizliği

Fayans, doğal taş parçalarının kimyasal malzemeler ve katkı malzemeleri ile birleştirilmesi sonrasında belirli boyutlarda üretilen bir döşeme malzemesidir. Mutfak, banyo ve tuvalet gibi alanlarda zemin döşemesi ve duvar kaplaması için kullanılan fayans, çok çabuk bir şekilde kirlenebilir ve özellikle aralarında bulunan derz kısımlarında koyulaşma oluşabilir. Bu nedenle çok fazla kirlilik ile karşılaşmadan, düzenli bir şekilde fayans temizliği sağlanması gerekir.

Fayans Temizliğinde Önemli Noktalar Nelerdir?

Evinizde mutfak, banyo ve tuvalet gibi alanlarda veya işletmelerde benzer alanlarda fayans temizliği gerçekleştirmek istiyorsanız, mutlaka belirli noktalara özen göstermeniz gerekecektir. Örneğin, bu temizliğin sürekli bir şekilde yapılması, yani periyodik bir yapıda olması gerekir. Günaşırı yapılabilmesi mümkün ise çok daha temiz bir fayans kullanımı mümkün hale gelirken, en azından birkaç günde bir veya haftada bir fayans temizliği sağlanmalıdır.

Fayans temizliği gerçekleştirmek için kullanılacak malzemelerede özen göstermek gerekir. Çünkü doğru seçilen malzemeler, temizliği de hem pratik hem de hızlı bir hale getirir. Bu konuda deterjan kullanmak istiyorsanız, fayanslarınızı kolayca temizlemeniz için özel şekilde üretilen deterjanları tercih edebilirsiniz. Deterjanı, sünger veya yumuşak bir fırçayla fayansların üst kısmına ve aralarına uyguladığınızda, kolayca temizlik elde edilebilir.

Eğer fayans temizliği için kimyasal maddeler ve fabrikasyon temizlik malzemeleri kullanmak istemiyorsanız, doğal malzemeler tercih edebilirsiniz. Bu konuda beyaz sirke güvenle tercih edilebilir. Bir kap içerisinde yaklaşık 1 su bardağı beyaz sirkeyi yine bir su bardağı ılık su ile karıştırdıktan sonra bu sıvıyı, bir fısfıs veya sünger yardımıyla fayans üzerine uyguladığınızda, kolayca temizlik sağlanabilir.

Yine doğal temizlik malzemeleri ile işleme devam etmek istiyorsanız,fayans temizliği için karbonat, çamaşır suyu ve su gibi üç maddeyi karıştırarak da doğal bir deterjan elde edebilirsiniz. Örneğin, 3 çorba kaşığı karbonatı, 1 çorba kaşığı çamaşır suyu ile karıştırarak, macun kıvamına getirebilirsiniz. Sonrasında ıslak fayanslar üzerine bu karışımı bir fırça yardımıyla sürdüğünüzde, yarım saat sonrasında yumuşak bir sünger ile silerek, tertemiz bir sonuç elde edebilirsiniz.

Profesyonel Fayans Temizliği

Fayans temizliği evinizde bahsedilen şekilde pratik malzemeler ile yapılabilir. Ancak özellikle hem evinizde hem de işletmelerde çok daha büyük boyutlu alanlarda profesyoneltemizlik talep edebilirsiniz. Bu konuda çok daha profesyonel ve hızlı bir sonuç elde etmek için basit bir özelliğe sahip olan Lithofin doğal taş temizlik kimyasalı (Easy Care) ürünü tercih edilebilir. Bu ürünler iç veya dış yüzeylerde fayans türevi seramik karo, tuğla ve levhalar üzerinde temizlik gerçekleştirmek için kullanılabilir. Yapılan işlem sonucunda güçlü bir renk görünümü ve daha çekici yüzeyler kolaylıkla elde edilebilir.