Honlama Nedir?

honlanmış taş

Restorasyon çalışmaları ve dekorasyon çalışmaları gerçekleştirilirken, doğal taş gibi yüzeyler üzerinde çok sık uygulanan işlemlerden birini honlama oluşturur. Bu işlem özellikle yüzey üzerinde yarı mat bir görüntü oluşturmak açısından tercih edilmektedir. Çünkü yapılan işlem vasıtası ile zeminde gerçekleşecek ışık yansımasının önüne geçilebilir.

Honlama işlemi, özellikle doğal taş ile oluşturulan zeminlerde kayganlık direncini arttırmak ile birlikte sanki kadife gibi bir görüntü ortaya çıkarır. Yani yapılan işlem sadece estetik kaygılara sahip değil aynı zamanda da güvenlik kaygılarına sahip bir işlemdir. Kayganlık direncinin artması ile birlikte zemin üzerinde daha güvenilir ve sağlam bir yapı ortaya çıkar.

Honlama Nasıl Yapılır?

Farklı özelliklere sahip doğal taşlar arasında bulunan mermer, karo taşlar, granit veya traverten zeminler gibi birçok farklı zemin üzerinde honlama uygulanması mümkündür. Firmamız tarafından da gerçekleştirilen bu uygulamanın sağlanabilmesi için özel bir şekilde geliştirilmiş ithal makineler kullanılır. Yine bu makinelerde işlemin yapılabilmesi için özel parçalar ve ek malzemeler bulunmaktadır.

Usta personeller tarafından gerçekleştirilecek honlama işlemi için makinenin alt kısmında reçine bazlı şekilde çalışan özel aşındırıcılar yer alır. Ayrıca bu işlemi gerçekleştirmek için özel bir şekilde hazırlanmış keçe parçacıkları bulunur. Bu parçaların hazırlanması ve makinenin hazır hale getirilmesi ile birlikte uygulama yapılacak zeminin özelliklerine, yapısına, türüne, boyutlarına ve istenilen sonuca bağlı olarak işlem tamamen profesyonel olarak gerçekleştirilir.

Mermer ve granit gibi bir zemin üzerinde honlama gerçekleştirildiğinde ortaya çıkan sonuç, aslında ne tamamen parlak ne de tamamen mat bir görüntü sağlayacaktır. Fakat elde edilen sonuç ile birlikte görebileceğiniz yüzey bir cilalı yüzey kadar kolaylıkla bakım yapabileceğiniz özelliğe sahip olacaktır. Ayrıca farklı bir açıdan bakıldığında patinato yapılmış kadar şık bir görüntü ortaya çıkacaktır.

Honlama Aşamaları Nelerdir?

Honlama işlemi gerçekleştirilmesi için profesyonel ekipler profesyonel makineleri belirli aşamalar ile kullanır. İşlemin yapılmasından önce yüzeyde iyi bir silim sonucu elde edilebilmesi için çok iyi bir kalibrasyon gerçekleştirilir. İlk aşamada silme taşlarının kullanılması ile birlikte zeminde silme gerçekleştirilir ve bir sonraki aşamaya hazırlık sağlanır.

Kalibrasyon sağlanarak düz bir hale getirilmiş ve silme işlemi gerçekleştirilmiş zeminde bir sonraki aşama honlama işleminin yapılmasıdır. Makine üzerinde montaj edilen keçeler vasıtasıyla zemin yumuşatılır, hazır bir hale getirilir ve sonuca ulaşan işlem gerçekleştirilir. Firmamız tüm bu aşamaları profesyonel bir kadro, profesyonel ekipmanlar ve son teknolojiler ile gerçekleştirerek estetik sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.