Limra Taşı Temizliği

limra doğal taş temizliği yapılmış bir caminin öncesi ve sonrası

Doğal dokusu sayesinde kendinden cilalı gibi bir görüntüye sahip olan limra taşı, ayrıca mucartalı ve kumlamalı özellikleri sayesinde çok sık kullanılan kaplama malzemelerinden birini oluşturmaktadır. Özellikle ülkemizde birçok farklı noktada cami dış cephe kaplamaları veya iş merkezlerinde dış cephe kaplamaları için limra taşı kullanıldığı görülebilir. Patlatma yani eskitme limra taşı tarzındaki ürünler ise daha çok kafeterya, otel veya evlerde mutfak şömine gibi alanlarda kaplama için kullanılan ürünlerdir. Bu nedenle limra taşı temizliği de diğer doğal taşlar ve mermer temizliğine göre farklı bir sistem ile gerçekleştirilir.

Limra Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Limra taşı temizliği gerçekleştirmek için aslında farklı doğal taşlar üzerinde kullanılan şekilde kumlama ve fırçalama gibi bir işlem tercih edilebilir. Dayanıklı ve kolay işlenebilen bir özelliğe sahip olduğu için bilhassa duvar kaplamalarında çok sık kullanılan limra taşı, doğru bir temizlik sayesinde uzun ömürlü ve estetik şekilde de kullanılabilir. Limra taşı üzerinde genellikle küf, pas, sarı lekeler, siyah lekeler ve tozlanma lekeleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle temizlik açısından da kumlama ve fırçalama en pratik yöntemlerden birini oluşturmaktadır.

Basınçlı hava sisteminin kullanması ile birlikte gerçekleştirilen kumlama, püskürtme esasına dayanan aşındırıcı bir temizliktir. Yani limra taşı üzerinde oluşan kılcal kirlerden detaylı kirlere kadar hepsini ortadan kaldırmak için faydalı bir yapı oluşturmaktadır. Hatta bu işlem gerçekleştirilirken, dekoratif bir sonuç elde etmek açısından pütürlü, tırtıklı veya düz yüzey tercihleri gerçekleştirilmesi de mümkündür.

Bugün kumlama ve fırçalama gibi teknikler sayesinde limra taşı temizliği gerçekleştirilmek istendiğinde ev, bahçe, işyeri, kamu binaları, özel binalar ve zemin gibi her noktada toz ve kirlenme oluşmadan bu yöntem kullanılabilir. Yöntem,taşın doğal yapısını hiçbir şekilde bozmadan sadece üzerindeki kir tabakasını ortadan kaldırdığı için uzun yıllar temiz ve istenilen estetik görüntüyle limra taşı kullanımı sürdürülebilir.

Dekorasyon ve Restorasyonda Limra Taşı Temizliği

Özellikle dekorasyon ve iç mimari çalışmalarında sıklıkla kullanılan limra taşı, eski dönemlerde de kullanılmış bir yapı oluşturduğu için bugün restorasyon çalışmalarında da limra taşı temizliği talep edilir. Cilalı yani sert taşlar, mat görünümlü taşlar, kumlama yapılmış limra taşı veya eski görünüme sahip limra taşlarının herhangi biri üzerinde yine fırçalama veya kumlama gibi işlemler sayesinde temizlik elde edilebilir. Özellikle profesyonel bir proje bağlamında talep edilen restorasyon çalışmaları içinde kumlama ve fırçalama gibi yöntemler ile limra taşı temizliği uygulaması istenebilir.