Mermere Tuz Ruhu Kullanılabilir Mi?

Evlerde etkili temizlik açısından tuz ruhu her zaman çok sık kullanılan temizlik malzemeleri arasında yer alır. Bazen balkon giderleri, bazen tuvalet, klozet ve lavabo içerisinde hem tıkanmayı gidermek hem de tüm lekeleri ortadan kaldırmak için seçilse de mermere tuz ruhu kullanılması tavsiye edilmeyen bir malzemedir.

Mermer tezgahlar, tuvaletler, banyo lavaboları veya zemin döşemeleri üzerinde temizlik gerçekleştirmek açısından mermere tuz ruhu kullanımı doğru bir çözüm oluşturmamaktadır. Çünkü tuz ruhu asidik özelliğe sahip olduğu için kullanıldığı yüzeylerde parçalayıcı ve aşındırıcı bir yapı ortaya çıkarır. Hele ki tuz ruhunun kullanıldığı alana su temas etmesi, mermer yüzeyler üzerinde yoğun lekelerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Mermer Yüzeylerde Ne Kullanılmalıdır?

Mermer yüzeylerde temizlik gerçekleştirirken mermere tuz ruhu gibi asidik kimyasallar kullanmak yerine daha özel seçimler gerçekleştirmek, temizliğin daha sağlıklı olmasını da sağlar. Aslında evlerde tuz ruhu sonrasında akla gelen en önemli diğer temizleyici çamaşır suyu olmak ile birlikte bu üründe bazik yapısı nedeniyle yine mermer üzerinde benzer bir şekilde lekeler ve aşınma oluşturabilir.

Mermer yüzeylerde en doğru temizliği gerçekleştirebilmek için ne tuz ruhu kadar asidik ne de çamaşır suyu kadar bazik özellikli temizleyiciler tercih edilmemelidir. Her iki tercih yerine daha fazla nötr yapıya sahip olan temizleyici malzemeler ve son yıllarda özel bir şekilde mermer temizliği gibi noktalarda üretilen deterjanlar kullanılmalıdır. Bu gibi malzemeler mermerin yapısına zarar vermeyen, mermer karolar ve parçalar arasındaki derz malzemesini eritmeyen ve yüzeydeki hafif kirleri kolaylıkla temizleyen bir yapı ortaya çıkarmaktadır.

Mermerde Tuz Ruhu Lekesi Nasıl Çıkar?

Eğer bir hata sonucu mermere tuz ruhu kullanımı gerçekleştirilirse, bu durumda ortaya çıkan lekeler yine farklı bir temizleyici sayesinde sökülüp atılamaz. Çünkü tuz ruhu genellikle hafif kimyasal tepkime gerçekleştirerek, mermerde istenmeyen bir leke ortaya çıkarır. Bu gibi lekelerin mermer üzerinden sökülmesi için mermer silimi ve parlatma işlemi yaptırmak en doğru çözüm olacaktır.

Günümüzde birçok farklı yapıda tuz ruhu lekeleri nedeniyle mermer silimi hizmeti alan kişi bulunmaktadır. Firmamız profesyonel bir ekip ile özel cihazlar kullanarak silme sağlaması vasıtasıyla tuz ruhunun mermerin içine işleyen lekesini güçlü bir şekilde sökmeyi sağlamaktadır. Genellikle çok yeni lekelerde tek bir defa silme işlemi yapılması dahi etkili olabilir. Ancak eğer tuz ruhu lekeleri mermerin içine işlemiş ve eskimiş ise biraz daha uzun süreli ve tekrarlanan silme işlemleri ile bu leke ortadan kalkabilir.