Mermerlerdeki Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Ev veya işletmelerde ya da dış mekanda boya çalışması gerçekleştirilirken zeminde bulunan mermer üzerine boya sıçraması ve damlaması riskine karşı her zaman gereken önlemler alınmalıdır. Çünkü örnek olarak zeminde bulunan karo taş veya parke üzerine boya damladığında, kolaylıkla temizlik gerçekleştirilebilir. Ancak mermere damlayan boya kolaylıkla tamamen temizlenemeyeceği için içe işleyen bu boya lekesi profesyonel mermer silimi ve parlatma sayesinde ortadan kalkar.

Mermer silimi işlemi aslında sadece boya lekesi değil mermer üzerindeki birçok farklı leke için profesyonel bir temizlik avantajı sağlar. Mermer üzerinde boya damlaması gibi noktalarda ise boyanın yağlı boya, plastik boya, su bazlı boya olması gibi ayrıntılara göre değişik derinlikte lekeler sağlayabilir. Günümüzde çok sık kullanılan su bazlı ve silikon bazlı boyalar mermer üzerinde daha düşük ihtimalli lekeler sağlarken, özellikle yağlı boya ve plastik boyalar derine işleyen sert lekeler ortaya çıkarabilir.

Mermerde Boya Lekesi İçin Silme İşlemi

Mermer zeminler üzerinde dikkatsiz bir şekilde gerçekleştirilen boyama işlemleri sonucunda oluşan boya lekeleri, ilk aşamada fark edilerek hemen bir bez ile alınmadığında, kısa sürede mermerin içine işleyecek ve lekeyi derin bir hale getirecektir. Bu durumda tuz ruhu, çamaşır suyu, farklı kimyasallar, sıcak su veya kazıma gibi yanlış işlemler mermerde boya lekesi temizliği imkanı doğurmamak ile birlikte çok kötü bir görüntüye neden olabilir.

Mermerde boya lekesi eğer eskimiş ve içe işlemiş bir leke ise mutlaka silme ve parlatma hizmeti alınmalıdır. Profesyonel bir yapı ile firmamız gibi işletmeler sayesinde yine profesyonel bir ekiple verilen bu mermer silimi ithal menşeli cihazlar ile yapılır. Bu özel temizleme cihazları içerisinde bulunan haznesi vasıtasıyla su ile temizleme kimyasallarını doğru oranda karıştırarak, özel keçeler ve silme taşları ile zemin üzerinde boyaların köküne doğru ulaşacak bir işlem ile temizleme oluşturur.

Mermerde Boya Lekesi Nasıl Engellenebilir?

Kimi zaman evinizde kim zaman ofislerinizde veya bir binanın dış cephesinde hangi tür olursa olsun boya yapılırken, zemin mermer kaplı ise mutlaka önlem alınarak boya işlemine başlanmalıdır. Bu açıdan mermer zemin üzerine naylon kaplama veya kağıt kaplama işlemleri gerçekleştirilerek, boyanın zemine temas etmesi engellenebilir. Bazen her ne kadar önlem alınmış olsa dahi birkaç damla boya mermerde baya lekesi oluşturabileceği için anında müdahale edebilecek şekilde bir miktar su, ıslak ve kuru bez gibi malzemeler boya işlemi sırasında hazır tutulmalıdır.