Mutfak Tezgahı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

siyah mutfak tezgahı

Her evde en sık kullanılan bölgelerden biri olan mutfak, dekorasyon ve kullanım açısından pratik, zevkli ve sağlıklı bir yapıya sahip olmalıdır. Bu anlamda da mutfak dekorasyonu gerçekleştirilirken en fazla özen gösterilerek seçilmesi gereken noktalardan birisini de mutfak tezgahı oluşturmaktadır. Çünkü tezgah yemek yapmak, yemek tüketmek ve aile ile birlikte vakit geçirmek için önemli bir alan oluşturur. Bu nedenle mutfak tezgahı seçiminde hem dekoratif anlamda hem sağlık anlamında hem de malzeme kalitesi anlamında birçok noktaya dikkat edilmelidir.

Dekoratif Anlamda Mutfak Tezgahı Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Mutfak dekorasyonu gerçekleştirilmesi için mutfak tezgahı seçimi yapılırken, birçok noktaya dikkat edilmesi gerekir. Örneğin, öncelikli olarak mutfak dolapları, zemin kaplaması, kullanılan diğer malzemeler ile birlikte renk uyumu sağlanmalıdır. Mutfakta aykırı renkleri seçmek yerine açık renkler kullanmak daha faydalı olacaktır.

Eğer mutfak mobilyalarının ön planda bulunmasını istiyorsanız, sade ve yalın bir tezgah seçmeniz sizin için fayda sağlayacaktır. Ancak tam tersi bir şekilde mutfak mobilyaları gayet sade ve dolaplar gayet sade bir görüntüye sahip ise göz alıcı parlak bir mutfak tezgahı tercih edilebilir. Tezgahlar mutfaktaki bütüncül görünüm içerisindeki en önemli noktalardan biri olurken, estetik açısından da önemli bir unsurdur. Bu bağlamda sadece görünüm ve renk açısından değil kullanım amacını da göz önünde bulundurarak, pratik ve yapısı bozulmayacak bir ürün seçmek önemlidir.

Mutfak Tezgahı İçin Hangi Malzeme Seçilmelidir?

Mutfak tezgahı seçimi gerçekleştirirken, dekorasyon sonrasında yine diğer mobilyalar, renkler ve kullanım özelliklerine göre malzeme seçimine de önem verilmesi gerekir. Günümüzde temizlik özellikleri, kalite özellikleri, renk özellikleri ve kullanım avantajlarına bağlı olarak birçok mutfak tezgahı çeşidi yer almaktadır. Aslında bu çeşitler bir liste şeklinde incelenebilir.

  • Mutfak tezgahı için mermer avantajları ile birlikte en fazla ön plana çıkan ve klasik kullanımlardan birisidir. Mobilya ile uyum sağlayabilir, nem, su ve ısı geçirmediği için rahatlıkla kullanılabilir. Ancak yüksek bir maliyet ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca asidik gıdalar ve yanlış temizlik malzemeleri mermerde sarı lekeler ve yanık lekeleri ortaya çıkarabilir. Bu nedenle belirli dönemlerde mutlaka mermer silimi ve parlatma hizmeti alınması gerekebilir.
  • Granit tezgahlar da yine çok fazla tercih edilen doğal malzemeler arasında bulunmaktadır. Sert ve dayanıklı yapısı ile birlikte birçok farklı renk çeşidi bulunduran bu uzun ömürlü malzeme, yine yüksek bir maliyete sahiptir. Ayrıca uzun ömürlü ve sağlıklı bir kullanım için leke tutmadan ya da çatlamadan kullanımı korumak için tezgah silimi ve parlatma hizmetlerinin düzenli bir şekilde alınması gereklidir.
  • Paslanmaz çelik mutfak tezgahları da son yıllarda sıklıkla tercih edilen ve görünüm sayesinde şıklık sağlayan ürünler arasında bulunmaktadır. Kolayca temizlenebilir, fakat maliyeti biraz yüksek olmakla birlikte yüksek ısı ve birçok farklı malzemeye karşı dayanıklı bir yapısı bulunur.
  • Laminant mutfak tezgahları da sunta ve MDF üzerinde sentetik kaplama sayesinde imal edilmektedir. Bu ürünlerde son yıllarda pürüzsüz ve kolay temizlenir yüzey sayesinde tercih edilirken, kolaylıkla bakımı yapılabilir ve özenli bir kullanım ile uzun yıllar aynı kaliteyi koruyabilir.