Sararan Mermer Nasıl Temizlenir?

sararmış mermerin öncesi ve sonrası

Metamorfoz geçiren kireç taşının dönüşümü sonucu elde edilen mermer, yüzyıllardır dayanıklı ve sert yapısı ile birlikte mutfaklarda, zeminlerde ve dekorasyonda kullanılmaktadır. Ancak her ne kadar sağlam bir malzeme olarak görülse de farklı etmenler nedeniyle gözenekleri içerisinde biriken kirler ve lekeler mermer üzerinde sarı lekeler oluşmasına neden olabilir. Özellikle pas ve kir gibi etmenler mermerde sararma ortaya çıkarır. Bu durumda da mermer silimi ve parlatma işlemi uygulanarak, mermerin tekrar eski parlak haline geri getirilmesi gerekir.

Sararmış Mermerin Temizliği Nasıl Yapılır?

Konut, otel, kafeterya, restoran, iş merkezi, alışveriş merkezi veya ofis gibi sayılabilecek birçok farklı alanda mutfak tezgahı, banko, zemin kaplaması, duvar kaplaması ve lavabo gibi alanlarda kullanılan mermer bahsedildiği şekilde farklı etmenler dolayısıyla sararabilir. Sararma sonrasında mermerde mutlaka profesyonel bir temizlik işlemi uygulanması ve bu lekelerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Mermer üzerinde sararma sorunu ile karşılaştıktan sonra lekelerin ortadan kaldırılması için pratik temizlik malzemeleri, ovma, silme gibi işlemler net bir sonuç ortaya çıkarmayacaktır. Görsel olarak hafif bir şekilde sararmanın etkisi giderilmiş gibi görünse de birkaç gün sonrasında net bir şekilde tekrar leke belirgin hale gelecektir. Bu nedenle mermer silimi ve parlatma uzman bir ekip sayesinde özel makineler ve kimyasallar kullanarak gerçekleştirilir. Bu hizmet genellikle mermer zeminlerde ve kaplama üzerinde gerçekleştirilirken, mermer mutfak tezgahlarında ise benzer şekilde tezgah silimi ve parlatma işlemi sağlanır.

Mermerin gözenekleri içerisine işleyen özel bir kimyasal kullanılan bu makineler, zemin üzerinde oluşturduğu hareketler ile gözeneklerin tekrar açılmasını ve bu sarı lekelerin uzaklaşmasını sağlar. Aslında leke tamamen ortadan kaldırılarak, mermer ilk günkü görüntüsüne tekrar kavuşur. Sonrasında koruyucu bir cila uygulaması gerçekleştirildiğinde, mermer tekrar parlak ve canlı bir görünüm kazanır.

Periyodik Mermer Temizliği

Mermer zeminler üzerinde bu tarz lekeler sıklıkla oluşabilen ve her seferinde profesyonel şekilde temizlik yapılması gereken lekelerdir. Bu nedenle firmamız genellikle işletmeler yani oteller ve restoranlar gibi noktalarda periyodik şekilde mermer silimi ve parlatma ya da tezgah temizliği gibi hizmetler sağlamaktadır.

Evlerde ve ofislerde de sıklıkla talep edilen tezgah silimi ve parlatma gibi işlemler sayesinde çok daha uzun ömürlü bir mermer tezgah kullanımı elde etmek mümkün hale gelmektedir. Ayrıca sarı lekelerin oluşmasını engellemek açısından hem tezgahlarda hem de zeminlerde düzenli temizlik yapılması, asitli malzemeler kullanılmaması, mutlaka mermerin kurutulması gibi noktalara dikkat etmek gerekir. Mermer temizlenirken çok sert malzemeler kullanmamak ve çok sıcak eşyaları örneğin tencereleri tezgah üzerinde ya da zeminde kullanmamak gerekir.