Cotto Taşı Restorasyonu

cotto taşı temizlerken

Doğal malzemeler kullanmasına rağmen doğal bir şekilde oluşmayan yani imalat sonucunda elde edilen cotto taşı (kotto) içeriğinde farklı malzemeler barındırmaktadır. Yer taşı olarak ve duvar kaplama gibi alanlarda zemin taşı olarak kullanılan bu taşın içeriğinde ponza kumu, özel pigment boyaları ve doğal taş tozu gibi malzemeler bulundurur.

Ülkemizde yerli sermaye ile birlikte üretimi gerçekleştirilebilen cotto taşı ürünleri, iç ve dış cephelerin neredeyse tümünde kullanılabilen bir malzemedir. Temel olarak hava şartlarından çok zor etkilenen bu taşlar, hem insan sağlığına hem de çevreye hiçbir zarar vermeden rahatlıkla kullanılabilmektedir. Kanserojen madde içeriğine sahip olmamakla birlikte aynı zamanda estetik ve sağlıklı bir görüntüsü yer almaktadır.

Dekorasyonda Cotto Taşı Kullanımı

Ürünün en temel özellikleri arasında darbelere karşı dayanıklı olması, kolay kolay kırılmaması, ultraviyole ışınlara ve güneş ışınlarına karşı solma göstermemesi yer almaktadır. Kaba yüzeyi tamamlanmış zeminlerde ve duvarlarda kaplama için rahatlıkla istenilen şekilde kesilerek cotto taşı kullanılabilir. Özellikleri sayesinde de dekorasyonda farklı estetik görüntüler oluşturarak, tek renk veya kombin renkler ile tercih edilebilir.

Bugün iç mekanda genellikle kafeteryalar, restoranlar ve evlerde dekorasyon için kullanılan cotto taşı aynı zamanda dış mekanda da tercih edilmektedir. Dış mekanlarda mağaza vitrinleri, bina girişleri, yürüyüş yolları ve işletme bahçe duvarları gibi alanlarda kolaylıkla görülebilir. Bu kadar sık bir kullanım alanına sahip olması ile birlikte uzun süreli kullanımlar ardından cotto taşı restorasyonu gerekliliği ortaya çıkabilir.

Cotto Taşı Restorasyonu Nasıl Yapılır?

Doğal malzeme yapısına sahip olan tüm taşlarda uygulandığı gibi cotto taşı içinde temizlik, yüzey koruması, ıslak görünüm sağlama ve bakım hizmetleri gerçekleştirilebilir. Bu işlemler örneğin firmamız tarafından da kaliteli kimyasallar ve özel makineler kullanılarak gerçekleştirilmektedir.

Yapısı gereği yüksek emici bir özelliği bulunan bu taş, koruma uygulanmadığı takdirde kısa sürede görüntüsünü yitirerek, problemli bir sonuç ortaya çıkarabilir. Çünkü daha fazla kirlenme, yosun tutma ve dökülme gibi sorunlar gösterebilir. Bu nedenle cotto taşı temizleme işlemleri için kullanılan kimyasallar, taşın birçok faktöre karşı daha dayanıklı hale gelmesini sağlar. Özellikle su, yağ, çay, kahve, temizlik sıvıları veya atmosferin aşındırıcı etkisine karşı hatta lekelere karşı cotto taşı koruma işlemi sağlanabilir.

Cotto taşı malzemesi üzerinde koruma, temizlik ve bakım işlemlerinin gerçekleştirilmesi için özel ithal makineler kullanılmaktadır. Bu makineler sayesinde doğal taş temizlik ve koruma işlemi gerçekleştirilirken, taşın ömrünü uzatma, doğal yapısını koruma ve taşların sökülme gibi problemler oluşturması durumlarının önüne geçilebilir.