Elazığ Vişne Mermeri Nedir?

elazığ vişne mermeri

Mermer delindiğinde genellikle beyaz, bej renk, sarı veya siyah gibi temel renklerde ürünler akla gelse de Elazığ vişne mermeri sahip olduğu bordo renk ile apayrı bir kaliteye sahiptir. Tüm dünyada bu isim ile bilinirken, aslında farklı bir çağrışım oluşturması açısından da İtalyancada Rosso Levanto şeklinde de adlandırılmaktadır.

Dünya genelinde mermer yapıları incelendiğinde çok nadir şekilde görülebilecek kırmızı renkli mermer türlerinin en nitelikli ürünlerinden biri olarak görülmektedir. Klasik bir şekilde ortalama mermer sertliği olarak görülen 3 Mohs mermer sertliğinden daha yüksek bir yapı ile 4 Mohs mermer sertliği göstermektedir. Bu kaliteli ve dayanıklı yapısı ile birlikte Elazığ vişne mermeri özellikle iç mekan dekorasyonu için çok yoğun bir şekilde kullanılan ürünler arasında yer alır.

Elazığ Vişne Mermeri Nerelerde Kullanılmaktadır?

Aslında dünya geneline bakıldığında Türkiye’de Elazığ kentinde çok daha yoğun çıkarılan ve ülkemizde yoğun şekilde kullanılan Elazığ vişne mermeri yeterince duyurulamamıştır. Bu nedenle İtalya’da çıkarılan kırmızı mermer, Türkiye’deki yerli ürünümüzden daha fazla bilinen ve meşhur bir yapıya sahip olmuştur.

Dünyanın en nadir mermer çeşitlerinden biri olması ile birlikte Elazığ vişne mermeri bordo bir renge sahiptir ve bu renk birçok projede estetik kaygılara cevap oluşturmuştur. Hatta aynı mermer ocağında yeşil renk malzeme de çıkarılırken, yeşil renk Arap ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nde çok sık kullanılmaktadır.

Kullanım alanlarına bakıldığında Elazığ vişne mermeri dar mekan yani küçük mekan uygulamaları için uygun görülmektedir. Bu bağlamda mutfak ve banyo tezgahları ile lavabo ve mozaik üretimi sırasında sıklıkla kullanılır. Aslında hem renk hem de damar yapısı ile birlikte homojenize bir görüntüsü bulunduğu için genel mekan uygulamalarında da kullanımı tercih edilebilir. Bu bağlamda da özellikle otel bankoları, şömineler, pencere kenarı döşemeleri, dresuar veya mağaza tezgahları gibi noktalarda Elazığ vişne mermeri kullanımı görülebilir.

Elazığ Vişne Mermeri Koruma ve Bakım İşlemi Nasıl Yapılır?

Taş, sahip olduğu homojenize ve estetik görüntü sayesinde genellikle cilalı yüzey ile birlikte kullanılmaktadır. Bu bağlamda kullanıldığı alanlarda belirli dönemlerde mutlak şekilde doğal taş kristalize cila gibi işlemlerin yapılması da gerekmektedir. Bu sayede çok daha uzun ömürlü bir şekilde kullanılarak, dekoratif anlamda da güzelliğini koruyacaktır.

Kızıl ve bordo renginin korunabilmesi için özel bir şekilde muamele uygulanması gereken Elazığ vişne mermeri yine çok özel bir makine sayesinde cilalama işlemine alınır. Özellikle banko,tezgah ve lavabo gibi zeminlerde yer alır ve bu noktalarda hassas bir işlem uygulanması önemlidir. Özel ithal teknolojik makineler ile gerçekleştirilen bu işlem firmamız tarafından da mükemmel bir sonuca ulaşmak için profesyonel personeller ile genellikle 6 ay veya 1 sene arasında periyodik olarak sağlanmaktadır.