Mermeri Neler Aşındırır?

aşınmış mermer yüzey

Mermer, bir doğal taş olması ile birlikte tezgah, zemin kaplaması veya dekorasyon gibi birçok alanda kullanılırken, aşınma görülen en büyük problemlerin başında gelmektedir. Çünkü birçok farklı madde mermer üzerinde aşınma yani dezenformasyon oluşturabilir. Özellikle bu konuda asidik veya bazik malzemelerin hangisinin mermerde aşınma etkisi oluşturduğu da merak edilmektedir.

Asidik Malzemeler Mermerde Aşınmaya Sebep Olur

Mermer üzerinde aşınma problemleri genellikle asidik malzemeler nedeniyle ortaya çıkar. Keza mutfak tezgahlarında sıklıkla görülebileceği üzere sirke, limon suyu, şarap, kahve, domates veya sitrik asit gibi bileşenler bulunduran diğer gıdalar mermer üzerinde leke ve aşınma problemleri ortaya çıkarır.

Normal koşullarda ilk kullanım gününden itibaren mermer kendi üzerinde parlak, estetik ve sağlam bir görüntüye sahiptir. Ancak aşındırıcı maddeler ile temas ettikten bir süre sonra bu görüntü özelliklerini kaybederek, mat, çatlak görünen ve kalitesiz bir görsellik ortaya çıkarmaya başlar. Bu etkiler mermer üzerinde gözenekleri parçalayarak delikler şeklinde veya dalgalanma şeklinde mermerde aşınma ortaya çıkarır.

Asidik malzemeler mermer üzerinde net bir şekilde aşındırma sağlarken, merak edilen konulardan diğer biri olarak bazik malzemeler ise mermer üzerinde aşındırma oluşturmaz. Bazik özellikli maddelere örnek olarak sabun gibi malzemeler mermer üzerinde aşındırma oluşturmaz. Zira bazik malzemeler ve gıdalar acı bir tada sahip olmakla birlikte temel olarak kayganlık hissi oluşturur ve mermer üzerinde de aşındırma oluşturmadan kolayca temizlenebilir.

Mermerde Aşınmaya Nasıl Müdahale Etmelidir?

Gıdalar, yiyecekler, içecekler ve mutfak eşyaları gibi noktalarda asidik malzemelerin mermer ile temas etmesi durumunda hızlı bir şekilde müdahale etmek gerekir. Ayrıca örnek olarak temizlik yapılırken yanlışlıkla mağaza veya işletme zeminlerinde tuz ruhu gibi bir malzeme tercih edilirse, bu durumda hemen mermerde aşınma oluşabilir. Bu nedenle bu gibi malzemelerin mermer zeminlerde kullanılmamasına yüksek özen gösterilmelidir.

Mutfak tezgahları üzerinde asidik gıdalar nedeniyle aşınma hızlı bir şekilde başlar ve bir nevi köpüklenme rahatlıkla görülebilir. Bu boyutta küçük aşınma durumları ile karşılaştığınızda, hızlı bir müdahale yaparsanız, kolaylık ile ev ortamındaki malzemeler ile temizlik ve lekelenmeden kurtarma sağlayabilirsiniz. Çünkü aksi takdirde mermer silimi ve parlatma gibi bir hizmet alınarak, bu aşınma lekelerinin uzaklaştırılması gerekecektir.

Eğer mermerde aşınma oluştuğu andan itibaren hızlı şekilde müdahale edilip ortadan kaldırılmazsa, daha sonrasında mekanik işlemler yapılması gerekecektir. Örneğin, firmamız tarafından mermer silimi ve parlatma gerçekleştirilerek, derine işlemiş olan bu aşınma ortadan kaldırılır ve tekrar temiz bir mermer yüzey elde edilir.

Ayrıca  mermer aşınmalarına karşı üretilmiş 100% etkili  kaplama uygulaması kullanarak mermer yüzeyinizi aşınmalara karşı koruyabilirsiniz