Granit Nedir?

Farklı minerallerin birleşimi sayesinde farklı renkler ile meydana gelen sert ve kristalize oluşmuş magmatik kayaçlar granit olarak adlandırılır. Bu sert ve estetik görüntülü yapısından dolayı binlerce yıldır bir yapı malzemesi şeklinde kullanılmaktadır. Her ne kadar zor bir işleme yapısı yer alsa da estetik bir görüntü kazandırdığı için özellikle inşaat sırasında birçok farklı noktada iç ve dış malzeme olarak kullanılır.

Genellikle mermer ile aynı malzeme olarak düşünülse de aslında tamamen birbirinden farklı malzemelerdir. Her ikisi de örnek olarak mutfak tezgahı veya zemin kaplaması gerçekleştirmek için kullanılabilir. Fakat granit mermere göre çok daha serttir, daha zor işlenir, kolay kolay çizilmez ve leke tutma gibi bir sıkıntısı yoktur.

Granit Renkleri Ve Temel Özellikleri Nelerdir?

İçeriğinde farklı mineraller bulunan granit, bileşimi içerisinde kuvars, alkali feldspat, mika ve asidik parçalar bulundurur. Bu parçaların her biri kristal ve sert bir yapı ortaya çıkarırken, genellikle açık bir renk ile doğal şekilde oluşmaktadır. Rengin koyu olması ise mineral çeşitlerinin ne kadar fazla olduğuna ve miktarına bağlı şekilde değişir. Bu bağlamda renkler arasında gri, turuncu ve pembe gibi malzemeler görülebilir. Ancak yine rezervin bulunma durumuna ve yeryüzündeki minerallere göre değişen renklere bakıldığında, daha çok kullanım alanlarında siyah veya beyaz renk granit ile karşılaşmak mümkündür. Hatta kırmızı, yeşil, kahverengi ve mavi gibi ürün renkleri de yer almaktadır.

Temel özellikleri incelendiğinde granit özellikle açık alanlarda sıklıkla kullanılan bir malzeme olarak görülmektedir. Çünkü uzun yıllar boyunca kullanılsa dahi atmosferin tesirine, basınca, darbelere, sıcaklığa, kimyasallara ve sürtünme kuvvetine karşı yüksek bir dayanıklılık sergilemektedir.

Günümüzün en fazla kullanılan yapı malzemelerinden biri olarak, estetik ve dayanıklı yapısı sayesinde özellikle temizleme konusunda da avantaj sağlamaktadır. Çünkü yeni ve modern sistemler sayesinde granit silimi ve parlatma gibi işlemler çok kolay şekilde yapılırken, aynı zamanda temizlik işlemi de çok hızlı ve geçerli bir düzeyde gerçekleştirilebilir. Bu yapısı sayesinde de özellikle hem dış alanlarda hem de mutfak tezgahı gibi iç alanlarda sıklıkla tercih edilir.

Granit Hangi Alanlarda Kullanılır?

Antik çağlardan bu yana kullanımı tercih edilen önemli kayaç malzemelerden biri olan granit hem iç mekanda hem de dış mekanda inşaat ve mimari için tercih edilebilir. Yüksek dayanıklı bir özelliğe sahip olduğu için genellikle iç mekanlarda zemin kaplaması, duvar kaplama, tezgah yapımı, banyo tezgahı, şömine, lavabo, küvet veya merdiven gibi alanlarda görülmektedir. Dış mekan kullanımlarına bakıldığında ise yine merdivenler, zeminler, mezar taşları, heykeller, şömine, dış mekan tezgahları ve duvar kaplamaları gibi birçok noktada granit kullanıldığı görülebilir.