Onyx (Oniks) Mermer Nedir?

onyx taş silimi

Hem yapı malzemesi olarak hem de endüstriyel üretimde birçok alanda kullanılan bir malzeme olarak onyx mermer yarı değerli taş grubu içerisinde yer almaktadır. Ülkemiz kültüründe akik olarak adlandırılan değerli taş ile benzer yapısından dolayı oniks olarak da bilinmektedir. Zira bu taş, büyük bloklar halinde elde edildiğinde bir yapı malzemesi olarak farklı alanlarda kullanılmaktadır.

Onyx Mermerin Özellikleri Ve Çeşitleri Nelerdir?

Onyx mermer içeriğinde çok yüksek ölçüde silisyum mineralleri bulundurur. Bu yapısı ile birlikte diğer mermerlerden farklı bir özelliğe sahiptir. Çünkü soğuk su kaynaklarından kalsiyum karbonat çökeldikten sonra kayaçlar oluştuğunda bu mermer ortaya çıkar.Klasik olarak bilinen diğer mermer türlerinin temas ettiği su kaynaklarına göre oniks mermer daha fazla madeni tuz bulunan ve çökelme yaşanan kaynaklar ile temas etmektedir. Bu nedenle oluşumu daha yavaş gerçekleşen bu doğal taş, hem kristalize hem de çok saydam bir yapı gösterir. Aslında bu saydam ve kristalize yapısı sayesinde de klasik mermer türlerine göre farklılığa sahiptir. Çünkü ışığı geçirme gibi bir özelliğe sahip olurken, dekorasyon ve mimari de çok farklı kullanımlar sağlar.

Çeşitleri incelendiğinde onyx mermerler renkli yapıları ile birlikte birçok noktada kullanılacak farklı çeşitler sağlar. Mutlak bir şekilde doğal bir yapıya sahip olduğu için insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler oluşturduğu dahi söylenmektedir. Oniks yapı mermeri, evlerde ve işletmelerde ışıltılı bir mermer döşeme sağlamak için üstün özellikli bir taş olarak görülür. Bu bağlamda ürünün çeşitleri arasında ülkemizde veya yurt dışında üretilen sarı, altın rengi, gökyüzü mavisi, beyaz, karışık renkli, bal rengi, yeşil, kahverengi ve turuncu gibi renkler yer almaktadır.

Onyx Mermer Nerelerde Kullanılır?

Renkliliği, ışık geçirgenliği bulunan yapısı ve düşük üretim özellikleri ile birlikte oniks mermer özenli bir şekilde seçilen yapılarda tasarım için tercih edilmektedir. Tamamen kendine has dekoratif bir yapı oluşturduğu için toplu kullanım alanlarında lobi gibi noktalarda da ışıklandırma ile birlikte estetik bir görüntü için kullanılır.

Konutlarda kullanım alanlarına bakıldığında özellikle bankoların kenar kaplamalarında ve dekoratif dresuar gibi alanlarda görülebilir. Otel işletmelerinde rezervasyon bankosu için veya lüks mağazalarda ürün tezgahları için kullanılmaktadır. Tarihte dini yapılarda ve saray yapılarında kullanıldığı dahi görülmüştür.

Daha küçük boyutlarda masa, sehpa, dekoratif eşyalar, heykeller ve kişilere özel takılar yapımı için onyx mermer kullanımına rastlanmıştır. Hatta Rolls Royce marka arabaların iç tasarımlarında dahi bu malzemenin kullanıldığı görülmüştür. Birçok farklı noktada kullanım özelliği bulunması ile birlikte bu mermer doğaltaş yapısına sahip olduğu için doğru bir şekilde korunmalıdır. Bu bağlamda periyodik olarak doğal taş temizliği ve koruma, silim ve parlatma gibi hizmetler alınması sayesinde bakım sağlanabilir.