Mermer Hangi Alanlarda Kullanılır?

mermer yüzey

Metamorfik faaliyetler sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin tekrar kristalleşme sağlaması sonucunda mermer ortaya çıkmaktadır. Kimyasal bileşimi sayesinde sert, estetik ve kolayca işlenen bir yapıya sahip olan mermer içeriğinde aynı zamanda feldspat ve silisyum gibi birçok organik madde bulundurur. Bu sayede renk açısından da siyah, beyaz, gri, yeşil, kırmızı veya sarı gibi birçok çeşidi ortaya çıkmıştır.

Endüstriyel Anlamda Mermer Kullanımı

Mermer öncelikli olarak endüstriyel faaliyetler içerisinde birçok farklı alanda kullanılır ve birçok farklı üretim gerçekleştirilir. Bu noktada özellikle lavabo, mutfak tezgahı, süs eşyaları, sehpa, masa, heykeller, asansör kabinleri veya zemin döşeme karoları gibi birçok üretim için mermer ana hammaddelerden birini oluşturmaktadır.

Endüstriyel olarak kesilmesi kolay ve kolaylıkla parlatılarak renklerinden faydalanması mümkün olan mermer istenilen ebatlarda rahatlıkla kullanılabilir. Aslında genel olarak mermer şeklinde adlandırılsa da bu ürün çeşitleri arasında granit, diyabaz, serpantin gibi farklı ürün çeşitleri de bulunmaktadır. Bu ürün çeşitlerinin her biri de mermer kullanım alanları kapsamında yer almaktadır.

Yapılarda Mermer Hangi Alanlarda Kullanılır?

Endüstriyel kullanımda onlarca farklı çeşit ile birlikte kendini gösteren mermer aslında yapısal anlamda da temel yapı malzemelerinden biri olarak tercih edilir. Bu bağlamda eski çağlardan bu yana çok dayanıklı bir yapıya sahip olduğu için hem sanatsal alanda hem inşaatta hem mimaride hem de dekorasyonda kullanmıştır. Üstelik bu kullanım hem iç alanlarda hem de dış alanlarda kendisini göstermiştir.

Günümüze kadar ulaşmış yüzlerce yıllık tarihi yapılar incelediğinde,kolonlarda, zemin kaplamalarında veya duvar kaplamalarında kullanıldığı görülebilir. Günümüzde de mimari çalışmalarda iç ve dış dekorasyon açısından zemin kaplaması ve duvar kaplaması için halen mermer kullanılmaktadır. Hatta firmamız üzerinden bu konuda periyodik olarak mermer silimi ve parlatma hizmetleri de talep edilmektedir.

Konutların iç dekorasyonunda ise mutfak tezgahı, banyo tezgahı,ada banko tezgahlar ve büyük yemek masası gibi noktalarda mermer tercih edilmektedir. Ayrıca banyo lavabosu, tuvalet lavaboları, duşakabin, hamam ve havuz gibi bölümlerde de kullanılmaktadır. Evlerde ve işletmelerde özellikle merdiven oluşturma ve basamak oluşturma gibi noktalarda da çok tercih edilmektedir. Ayrıca otel ve restoran gibi noktalarda rezervasyon bankosu ya da bar bankosu için kullanılırken, aynı zamanda da restoran ve kafeterya işletmelerinin mutfaklarında, lavabolarında ve mağazaların ürün tezgah bankolarında kolaylıkla görülebilir.

Mermer günümüzde işletme anlamında bakıldığında açık veya kapalı dekorasyon gerçekleştirilen her noktada kullanılan sağlıklı, doğal ve estetik malzemeler arasında yer alır. Bu bağlamda alışveriş merkezleri, iş merkezleri, kamu binaları, oteller, havalimanları, hastaneler, okullar, belediyeler, parklar veya mağazalar gibi her noktada kullanılmaktadır. Bu gibi noktalarda zemin döşemesi, merdiven, duvar kaplaması, dış cephe kaplama, asansör döşeme ve süsleme gibi her noktada rahatlıkla mermer görülebilir.