Mermer Nedir?

mermer tezgah

Jeolojik ve endüstriyel olarak tanımlanabilecek mermer, dünyanın dört bir tarafında kullanılan en önemli yapı malzemelerinden birisidir. Jeolojik açıdan tanımlanması gerekirse, kireçtaşı ve dolomit gibi kayaçların yüksek basınç ve sıcaklık ile karşılaşması sonucunda başkalaşım geçirmesi ile yeniden kristalize bir yapı kazanan malzeme olarak adlandırılır.

Endüstriyel anlamda ise mermer kavramı, iyi bir cila alacak şekilde parlatılması imkanı bulunan ve kolaylıkla alım-satım işlemi yapılabilen kayaç malzemedir. Bu tanım ayrımlarında ki en önemli fark, endüstriyel ürünlerin jeolojik anlamda her zaman aynı nitelikte görülmemesinden kaynaklanmaktadır. Ancak bir kaya kütlesi, hangi bileşim ile oluşmuş olursa olsun, kesilecek ve cilalanacak bir özellik gösteriyorsa, endüstride mermer olarak kabul edilir.

Mermerin Temel Özellikleri Nelerdir?

Birçok farklı alanda kullanım imkanı bulunan mermer, hem iç hem de dış yapıda çok sık görülen bir yapı malzemesidir. Bu kadar sık kullanılmasının altında mermerin sahip olduğu özellikler bulunmaktadır. Bu özellikler farklı maddeler altında incelenebilir.

  • Malzeme, suyu emen bir yapıya sahiptir.Özellikle dış alanda kullanıldığında, karbonat içeriği sayesinde suyu içerisine hapseder.
  • Her ürün kendi kalitesine bağlı bir şekilde porozite yani gözenek yapısına sahiptir.
  • Mermerlerde sertlik yapısı değişmek ile birlikte içinde bulunan silikat minerali, sertliğinin belirlenmesinde önemli bir ayrıntı oluşturur.
  • Mermer çıkarıldığı noktada ve işlendiği noktada birim hacim ağırlığa sahiptir ve hem hesaplamada hem de nakliyesinde bu ağırlık önemli bir nokta oluşturur.
  • Malzemenin kullanım alanına göre ne kadar basınç dayanımı olduğu önemlidir.
  • Her ürün aynı derecede saydamlığa sahip olmayıp, ince kristalize mermer saydam ve ışığı geçiren bir özellik oluşturabilir.
  • Sahip olduğu sertlik ve gözenek yapısıyla aşınma kaybına karşı bir dayanıklılık oluşturur. Karbonat içeriği yüksek mermerlerde daha yüksek aşınma kaybı görülürken, daha yüksek mineral içeriğe sahip olan ürünlerde düşük sürtünme kaybı oluşur.
  • Saf haliyle beyaz tonlarda bulunurken,piyasada daha çok renkli mermerler kullanılmaktadır. Mermerde renk ana mineral dışında farklı mineral ve elementlerin içerikte bulunması sayesinde oluşur.
  • Son olarak her mermer farklı bir cila tutma özelliğine sahiptir ve sert ürünler daha iyi cila tutarken, yumuşak ürünler daha zor işlenir. Bu durum bilhassa mermer silimi ve parlatma işlemlerinde de etki etmektedir.

Mermer Hangi Alanlarda Kullanılır?

Yapı malzemesi olarak dünyanın birçok farklı noktasında farklı yapılarda görülen mermer, iç veya dış alanlarda tercih edilebilen bir malzemedir. İç kullanım alanlarına bakıldığında; zemin döşemesi, duvar kaplaması, merdiven, basamak, mutfak tezgahı, lavabo, şömine, banyo, duş ve koridor gibi birçok alanda kullanılabilir.

Dış kullanım alanlarına bakıldığında ise çağlar boyunca mermer çok estetik yapısıyla mimariye renk katmıştır. Bugün halen dünyanın birçok yerinden heykeller, sütunlar, duvarlar, dış mekan merdivenleri,çeşme ve kaldırımlarda kullanıldığı görülmektedir.