Mermer Tezgah İle Granit Tezgah Arasındaki Fark Nedir?

bej rengi mutfak tezgahı parlatılması

Mutfaklarda ve banko gibi alanlarda tezgah kullanımı gerçekleştireceği zaman genellikle mermer ve granit tezgah arasında seçim yapılması gerekir. Aslında günümüzde sentetik ve suni tezgahlar yer alsa da sağlıklı ve güvenilir kullanım için mermer tezgah ya da granit tezgah daha fazla tercih edilmektedir. Bu durumda da seçimleriniz sırasında mermer tezgah ve granit tezgahı birbirleri ile karşılaştırabilirsiniz. Birbirlerine göre avantajlarını ve dezavantajlarını göz önünde bulundurup, seçiminizi yapabilirsiniz.

Mermer Tezgah mı Granit Tezgah mı?

Bu iki malzeme birbirleri ile karşılaştırılırsa, malzeme yapısına bakıldığında mermer yumuşak bir yapıya sahiptir. Yapısı gereği mermer yaralanabilir, çizilebilir ve zedelenme ile karşılaşmak olasıdır. Granit tezgahlara bakıldığında ise daha sert bir malzeme yapısı ortaya çıktığı için çizilme ve yaralanma gibi durumlar daha az görülür. Bu açıdan bakıldığında granit tezgahlar daha avantajlı görülebilir.

Mermer tezgahların en çok ön plana çıkan dezavantajları arasında çok fazla leke tutmaları yer almaktadır. Granit tezgahlarda ise sert yapısından dolayı leke tutma olasılığı düşüktür ve tek bir bez ile silerek dahi kolaylıkla temizlik yapılabilir. Granit tezgah ne kadar kolay bir şekilde temizlenip leke tutmuyorsa mermer tezgahlarda ise belirli periyotlar ile bu lekelerin ortadan kaldırılması için mermer silimi ve parlatma gibi işlemler gerçekleştirilebilir. Aslında aynı işlem granit silimi ve parlatma sayesinde de granit tezgahlar üzerinde gerçekleştirilebilir. Ancak granit silme ve parlatma daha çok yoğun kullanım görülen yani insan trafiğinin çok fazla olduğu mekanlarda zeminde kullanılan granit için tercih edilir.

Gösteriş ve zarafet açısından bakıldığında ise mermer daha düz ve sade bir görüntüye sahip olurken, granit ise daha parlak ve daha gösterişli bir yapıya sahiptir. Çünkü granit malzeme kristalize bir yapısı bulunduğu için görüntüde de farklılık ortaya çıkarır. Üstelik granit sıcak ve soğuğa dayanıklı olarak bu özelliklerini kaybetmemek ile birlikte mermer görüntüsünü özellikle sıcak ile temas ettiğinde kolaylıkla kaybedebilir.

Mermer Tezgah ve  Granit Tezgah Fiyatları

Fiyat açısından karşılaştırma yapıldığında ise mutfak tezgahlarında mermer tezgah kullanıldığında, daha uzun ömürlü kullanım için belirli dönemlerde mermer silimi ve parlatma gibi hizmetler alınabilir. Granit tezgahlarda bu ihtiyaç daha az ortaya çıkarken, yine de isteğe bağlı olarak belirli dönemlerde granit silimi ve parlatma gibi talepler yapılabilir.
Temel olarak fiyat açısından bakıldığında ise mermer daha uygun fiyatlı görülmekle birlikte granit metrekare üzerinden düşünüldüğünde mermer tezgahlara göre daha yüksek fiyatlıdır. Kendi içerisinde çeşitlere bakıldığında ise granit için yaylak ve platin gibi farklı modeller mermer çeşitlerinde ise Afyon beyazı, Uşak beyazı ve Bilecik kırmızısı gibi modeller fiyat değişimleri oluşturabilir.