Mermere Zarar Veren Maddeler Nedir?

Mutfak tezgahı, masa, zemin kaplaması, duvar kaplaması, merdiven veya banyo gibi birçok farklı alanda kullanılabilecek doğal taşlar arasında mermer en yüksek potansiyele sahip üründür. Çağlar boyunca kullanılmış bu malzeme, doğal yapısı ile kendi içeriğindeki mineraller ile estetik ve sağlam bir yapı ortaya çıkarır. Fakat temizlik, kullanım veya dikkatsizlik gibi birçok farklı nokta sonucunda mermere zarar veren maddeler bu sağlıklı yapısının bozulmasına neden olabilir.

Gösterişli bir sonuç elde etmek için birçok farklı noktada kullanılan mermer leke, sürtünme ve kirlenme sonrasında düzenli bir şekilde temizlenmelidir. Aslında birçok noktada firmamız mermer yüzeylerde periyodik olarak örneğin yılda bir defa mermer silimi ve parlatma sayesinde daha dayanıklı bir kullanımın elde edilmesine yardımcı olur. Fakat hem temizlik hem periyodik bakım dışında mermer yüzeylerde bazı maddelerin temasından mutlaka kaçınmak gerekir.

Mermerde Asit Lekesi

Limon ve sirke gibi asidik gıdalar, temizleyici malzemeler veya tuz ruhu gibi ürünler mermerde asit lekesi ortaya çıkaracak en sert ve zararlı malzemelerdir. Bilhassa evinizde tuvalet veya banyo gibi birçok farklı alanda kullandığınız tuz ruhu, mermer üzerine değdiği anda mermerin yapısını bozarak aşınmasına, çatlakların genişlemesine, çiziklerin daha fazla açılmasına ve lekelenmesine sebep olabilir.

Mermerde Çamaşır Suyu Lekesi

Kimi zaman kireç çözücü kimi zaman leke giderici özelliklere sahip olan çamaşır suyu, mermer zeminler üzerinde kullanılmaması gereken bir malzemedir. Bazen mermerde çamaşır suyu lekesi içeriğinde çamaşır suyu bulunduran deterjanların mermer temizliğinde kullanılması sonucunda da ortaya çıkabilir. Çamaşır suyu her ne kadar antibakteriyel bir temizleyici olarak görülse de mermer temizliğinde kullanılmamalıdır.

Mermerde Kahve Lekesi

Kahve,aromatik yapısı ile birlikte gün içerisinde her zaman tüketimi keyif veren en klasik içeceklerden birisidir. Ancak evlerde masa,tezgah ve sehpalar üzerinde işletmelerde ise bankolarda ya da mermer masalarda dökülen kahve istemeyen sarı ve kahverengi tonlarda bir lekeyi ortaya çıkarabilir. Bu gibi durumlarda mermerde kahve lekesi açısından önlem için bu tip alanlarda kahve tüketimi sağlanırken, mutlaka geniş bir bardak altlığı, kahve tabağı veya örtü kullanımı tercih edilmelidir.

Mermerde Alkol Lekesi

Alkollü içecekler özellikle mermer masa ve sehpa üzerinde tüketilirken, çok küçük bir damla dahi mermerin lekelenmesine ve estetik görüntüsünün bozulmasına neden olabilir. Bu durumda mermerde alkol lekesi temizliği, hemen temiz ve hafif ıslak bir bez ile alkollü içecek mermer üzerinden alındıktan sonra kuru bir bez ile sağlanmalıdır.

Mermerde Boya Lekesi

Evlerde ve işletmelerde boya işlemleri gerçekleştirilirken mermere damlayacak boya fark edilmediğinde, kısa bir süre sonrasında kurur ve mermer üzerinde içe işleyecek bir leke sağlar. Çünkü mermer gözenekli yapısıyla boyanın içine işlemesine olanak tanır ve hemen temizlik yapılmadığında mermerde boya lekesi sonradan çok zor bir şekilde veya çoğu zaman profesyonel silme sayesinde temizlenebilir.