Mermerit Nedir?

mermerit mutfak

Mermer, özel bir şekilde makineler ve teçhizatlar ile ocaklardan çıkarılan doğal bir taştır. Bu doğal taş, endüstri ve üretim faaliyetleri sırasında parçalanır ve mermer tozu elde edilir. Mermer tozu, bir kısım polyester malzeme ile karıştırılarak belirli kalıplara döküldüğünde yeniden katı bir cisim elde edilir ve bu cisme mermerit adı verilir.

Mermerit Özellikleri Nelerdir?

Mermerit, mermer tozu ve polyester karışımı sayesinde çok dayanıklı bir yapı oluşturur. Mermere göre desen ve renk açısından çok daha çeşitli olan bu malzeme, katı hali ile birlikte birçok farklı noktada zemin, dekorasyon veya kaplama için kullanılabilir. Çünkü sınırsız renk ve model seçenekleri sayesinde her noktada dekorasyon ile uyumlu mermerit ürünü elde edilebilir.

Kalıplar halinde ve farklı karışımlar sayesinde rengi veya desenleri değiştirilerek üretim yapılması ile birlikte istenilen birçok farklı ebatta mermerit üretilmesi de mümkündür. Bu sayede isterseniz banyo lavabosunda kullanmak için özel bir renk, isterseniz zemin kaplamasında kullanmak için özel bir renkte ürün temin edebilirsiniz.

Kullanım özelliklerine bakıldığında mermer, üzerinde birçok farklı faktör nedeni ile lekeler oluşan, parlaklığını kaybeden ve zarar gören bir doğal taştır. Ancak mermeritise mermerin göstermiş olduğu bu temel özelliklerden farklı olarak asidik maddeler veya kimyasallar nedeni ile leke tutmaz. Mermer ile benzer şekilde sıvıyı kendi içerisine çekmez. Çünkü yüzeyinde gözenekler bulunmaz. Bu nedenle mermerit üzerinde sıvı, gıda, bakteri veya mikrop birikimi gibi bir durum nedeniyle leke ya da kirlilik görülmez.

Mermerit Nerelerde Kullanılır?

Mermer kullanımı konusunda belirli dönemlerde mermer silimi ve parlatma gibi hizmetler alınarak özellikle zeminlerde yeniden parlaklık elde edilebilir. Hatta mutfak tezgahları gibi noktalarda tezgah silimi ve parlatma gerekebilir. Ancak mermerit tamamen doğal bir yapıya sahip olmayıp, içerisinde polyester barındırdığı için bu tip zor ve periyodik temizlik işlemleri olmadan dahi kullanılabilir.

Pratik bir yapıya sahip olduğu için mermerit bugün yapı faaliyetleri içerisinde birçok farklı noktada görülen bir üründür. Özellikle çok daha uzun ömürlü ve pratik bir kullanım sağlanması açısından mutfak tezgahları üretiminde ve banyo lavabosu üretiminde çok sık görülmektedir. Ek yerleri bulunmadan ve yapıştırma ihtiyacı olmadan ahşap dolaplar ve raflar üzerinde kolaylıkla mermerit lavabo kullanımı sağlanabilir.

Endüstriyel kalıptan çıkarıldığı andan itibaren pırıl pırıl ve tertemiz bir görüntüsü bulunan mermerit neredeyse 200 santigrat derece üzerinde sıcaklıklara kadar dayandığı için gıda üretim tesislerinde, hamamlarda veya banyo gibi alanlarda da sıklıkla kullanılmaktadır. İşletmelerde ise sıklıkla kuaför tezgahları, laboratuvar tezgahları, yemek sunum tezgahları veya fast food restoran bankoları gibi noktalarda kullanılmaktadır.