Porçöz Mermere Zarar Verir Mi?

lavaboya bulaşmış kireç çözücü lekesi

Farklı zeminlerde kireç lekelerini sökmek açısından çok sık olarak kullanılan porçöz, çok kuvvetli asidik özelliğe sahiptir. Bu açıdan bakıldığında, porçöz mermere zarar verir mi sorusu için mutlak şekilde zarar vereceğinden bahsedilebilir. Çünkü bilindiği üzere mermer yüzeyler üzerinde asidik bütün malzemeler lekelere ve hasara yol açar.

Porçöz Lekesi Nasıl Oluşur?

Evinizde birçok farklı noktada, açık alanlarda, işletmelerde veya mağazalar gibi noktalarda porçöz kireç lekelerini gidermek için çok sık kullanılır. Asidik özelliği ile birlikte kireç veya lekelere doğrudan etki ederek kolay bir temizlik sağlar. Fakat kimyasal özellikli bu asidik malzemelerin porçöz lekesi durumuna karşı mutlaka dikkatli bir şekilde doğru zeminler üzerinde kullanılması gerekir.

Mermer, sert ve doğaltaş yapısına sahip olmakla birlikte üzerinde oluşan lekeler genellikle asidik malzemeler nedeniyle oluşur. Öyle ki limon suyu dahi asidik özelliği sayesinde mermer üzerinde leke oluşmasına neden olur. Bu durumda porçöz gibi bir yüksek asit özellikli malzemeler mermer üzerinde mutlaka leke oluşturacaktır. Aslında porçöz, mermer üzerinde sadece mermer lekesi oluşturma gibi bir sorun değil aşındırma sorunu da ortaya çıkaracaktır.

Mermerde Leke Çıkarma Nasıl Yapılır?

Mutfak tezgahları, mermer zeminler veya mermer lavabolar gibi farklı alanlarda inatçı lekeleri ortadan çıkarmak için hiçbir zaman asidik malzemeler kullanmamak gerekir. Özellikle porçöz gibi ürünler direkt olarak daha fazla leke oluşmasına, hatta mermerin çatlamasına dahi neden olabilir. Buna rağmen veya herhangi bir bilgiye sahip olmadığınız için bilmeden mermer yüzey üzerinde porçöz uygularsanız, hızlı bir şekilde beyaz kabarcıklar oluştuğunu görebilirsiniz. Çünkü asidik malzeme, mermeri eritir ve daha ağır bir uygulama gerçekleştirdiğinizde mermerin yüzeyi tamamen aşınmaktadır.

Porçöz veya farklı kimyasal malzemelerin mermer üzerinde ortaya çıkardığı bu sorunu göz önünde bulunduran birçok kişi, günümüzde mermer bakımı ve leke çıkarma açısından mermer silimi ve parlatma gibi hizmetler talep etmektedir. Bu hizmetlerin gerçekleştirilmesi için özel bir şekilde kullanılan ithal makineler mermerde hem parlatma hem silme hem bakım hem de koruma oluşturmaktadır.

Firmamız tarafından farklı şekillerde tezgah silimi ve parlatma gibi bir hizmet olarak da sağlanan bu işlem, özel eğitim almış tecrübeli ustalar tarafından sağlanır. Kullanılan malzemeler porçöz gibi asidik bir özelliğe sahip olmayıp, tamamen özel kimyasallardır ve mermerde koruyucu bir yapı sağlar. Özel makinelerle bu kimyasallar kullanıldığında, çatlakların giderilmesi, gözeneklerin doldurulması, mermer zeminin pürüzsüz bir hale gelmesi gibi avantajlar elde edilir.

View this post on Instagram

Emperador mermer türünden üretilmiş bir lavabo tezgahı, üzerine kireç çözücü müdahalesi sonucunda lekelenmiş. Uygun olmayan yüzey temizleyici kullandığınızda, mermer yüzeylerde kalıcı hasarlar bırakabilirsiniz.  Neyseki ekibimiz uygun taş tedavisini uygulayarak mermeri eski güzelliğine kavuşturdu. 💪 . . This is a bathroom vanity top that is produced with emperador marble. It was stained due to use inappropriate cleaner(limescale remover). Yes, using random cleaner can cause permanent stain and after that you may need professional support.  Fortunately, our team applied proper treatment the the top and restored it. . . . #mermer  #tezgahkoruma #mermersilim  #mermertemizleme #banyo #mermerleke #granit #onikstezgah #emperador #mutfak #restorasyon #mimari #içmimar #evimevimgüzelevim #dekor #yemekmasası #architecture #restoration #marble #marblefinish #marblepolishing #marblegrinding #turkey #siyahmermer #mutfaktezgahi #kitchendesign

A post shared by Uytaş Restorasyon (@uytasrestorasyon) on