Tarihi Eser Restorasyonu Nedir?

tarihi eser taş ev

Bir tarihi yapının yenilenmesi yani onarılması, tarihi restorasyon olarak adlandırılır. Aslında yapısal olarak gerçekleştirilecek bir takım çalışmanın bir araya getirilmesi ile oluşturulan bir projeden ibarettir. Ancak bu tür projelerin tamamen profesyonel şekilde yetkili kişiler tarafından hazırlanması ve resmi prosedürlere uygun olarak gerekli mercilere sunulup onay alınması gerekir. Bu proje hazırlanırken örnek olarak yapıda bulunan mermerlerin restore edilmesi için mermer silimi ve parlatma gibi bir hizmet uygulanabilir.

Bir yapıda tarihi eser restorasyonu gerçekleştirilirken, genellikle yapının fiziki noktalarında iyileştirme sağlanır. Duvarlar, kolonlar, kirişler, pencereler, kapılar, merdivenler gibi her nokta sağlamlaştırılarak, yapı tekrar yaşayan bir hale getirilir. Çünkü restorasyon; koruma ve yenileme kavramlarını bir araya getirmektedir. Bu konuda bir örnek olarak, doğal taşlar ile duvar kaplaması veya zemin döşemesi bulunuyorsa,restorasyon için doğal taş kristalize cila veya kumlama-fırçalama gibi işlemler yapılabilir.

Tarihi Eser Restorasyonu Nasıl Yapılır?

Bir yapıda restorasyon çalışması gerçekleştirilecek ise öncelikle yapı uzmanlar tarafından incelenir ve onarım gerçekleştirecek her nokta belirlenir. Basamaklar, merdivenler, zeminler, duvarlar, mozaikler,çiniler, betonarme zeminler, ahşap zeminler gibi her nokta proje içerisine katılarak, bu noktalarda kimlerin hizmet vermesi gerektiği belirlenir. Restorasyon projesi hazırlanıp onay alındıktan sonra gerçekleştirilecek her işlem için farklı noktalardan hizmet talep edilir. Örneğin, basamak silimi ve parlatma konusunda firmamız üzerinden hizmet alınarak, eski yapılarda mermer veya doğal taşlar ile üretilmiş merdivenler restore edilebilir.

Tarihi eser restorasyonunda genellikle çok eski yapılarda çini ve mozaik gibi estetik ve sanatsal görsellik oluşturan ayrıntılar yer alır. Çini, parlak görüntüsü ile birlikte sanatsal bir yapıya sahip olduğu için dökme taş çeşidi olarak kullanılmıştır ve mozaik ise çok eski çağlardan beri kullanılan bir yöntem olarak günümüzde halen ayakta duran yapılarda da yer almaktadır. Bu nedenle bazı yapılarda restorasyon gerçekleştirilirken firmamız, çini ve mozaik parlatma gibi hizmetler de vermektedir.

Oluşturulan projenin temel parçalarından biri olarak restorasyon için özellikle doğal taşların korunması ve yeniden sağlam bir hale getirilmesi gerektiğinde de doğal taş yüzey koruma gibi işlemler sağlanabilir. Bu işlem sayesinde hem mutfak tezgahları hem banyolar hem hamam ve sauna gibi alanlarda, havuz kenarlarında ve bahçelerde bulunan mermer zeminler rahatlıkla korunabilir.

Tarihi Eser Restorasyonu Fiyatları

Tarihi eser restorasyonu denildiğinde, yapının içerisinde ahşaplar, camlar, elektrik, su restorasyonu gibi birçok bölüm yer alır. Ama özellikle mermer doğal zeminler ve duvarlar gibi noktalarda firmamızdan rahatlıkla fiyata alınabilir. Örneğin, yapıda mermer silimi ve parlatma gibi hizmetler de firmamız projenin belirli bir bölümü için gayet uygun fiyat ile hizmet verebilir.