Taşlarımda Matlaşma Oluştu, Ne Yapmalıyım?

mermer matlaşma

Matlaşma, bir malzemenin, yapının veya yüzeyin doğal canlı görüntüsünü kaybetmesi ve özellikle parlaklığından eser kalmaması anlamına gelir. Bu sorun genellikle yapılarda mermer, granit, bazalt veya andezit gibi doğal taş yüzeylerinde görülen bir sorundur. Bu durumda da matlaşma ile karşılaşılan yüzeylerde yapılması gereken en geçerli işlem mermer silimi ve parlatma gibi profesyonel silim işlemleridir.

Mermer silimi veya granit temizleme gibi işlemler matlaşmış yani doğal yapısını kaybetmeye başlamış zeminlerde tekrar estetik görüntünün ortaya çıkarılmasını sağlayan işlemlerdir. Çünkü bu tip yüzeylerde yoğun insan trafiği, yanlış temizlikler, çok fazla kullanım, yılların verdiği etki veya aşırı güneş gibi faktörler matlaşma ortaya çıkarabilir. Bu durumda granit silimi gibi pratik ve profesyonel hizmetlerimiz sayesinde masa, merdiven,tezgah, zemin döşemesi veya duvar gibi mat yüzeylerde sorun ortadan kaldırılabilir.

Matlaşmış Taşlarda Silim Nasıl Yapılır?

Granit ve mermer gibi doğal taş yüzeylerinde oluşan matlaşma sonrasında gerçekleştirilecek mermer silimi ve parlatma gibi işlemlerde öncelikle taşın yapısı göz önünde bulundurulur. Yani yüzeyin türü, kullanılan mermerin türü, kalınlığı, yüzeyindeki sorunun boyutları ve alanın boyutları gibi ayrıntılar hesaba katılır. Ardından profesyonel bir ekip gereken malzeme ve ekipmanları belirleyerek,granit silimi gibi işlemleri gerçekleştirilir.

Bu silim işlemleri öncelikle zemin bakımı, sonrasında zemin silme, ardından cilalama ve parlatma gibi aşamalar ile sağlanır. Örneğin, bir binanın girişindeki granit yüzey kaplamasında oluşmuş matlaşma için öncelikle zemin üzerindeki çatlaklar, lekeler, kırıklar ve tortular giderilir. Stabil bir hale gelen zeminde sonrasında granit silimi işlemleri için özel makineler yine özel kimyasal katkılar sayesinde kullanılarak, zeminde tüm bu mat görüntüyü ortadan kaldıracak şekilde silme yapılır.

Doğal taş zeminlerde sadece silme yapılmasıyla mat görüntünün ortadan kalkması tamamen mümkün olmadığı için bir sonraki aşamada kristalize cila gibi malzemeler sayesinde doğal taş bakımı gerçekleştirilir. Bu doğal taş bakım malzemeleri taşın silme sayesinde elde ettiği temiz görüntüyü daha canlı ve doğal bir hale getirerek, aynı zamanda doğal taşların bakımlı ve daha güçlü bir hale gelmesini de sağlar.

Taşlarda Matlaşma Nasıl Engellenebilir?

Doğal taşlar ile oluşturulan zeminlerde mat ve soğuk bir görüntünün ortaya çıkmasını engellemek için mermer silimi ve parlatma gibi işlemlerin düzenli şekilde uygulanması gerekir. Doğal taşlarda temizleme işlemi periyodik şekilde yapılırken, yüzeyde solgunluk ortaya çıkaracak zararlı kimyasallar ve sert malzemeler kullanılmamalıdır. Hatta su ile temasta dahil çok sıcak veya çok soğuk su gibi işlemlerden kaçınarak, ıslak mermerin güneş altında kuruması gibi matlaştıracak etkilerden uzak durulması gerekir.
Bazı yüzeylerde koruma yüzey uygulamaları matlaşmayı geciktirebilir.