Traverten İle Mermer Arasındaki Fark Nedir?

travertenden yapılmış bahçe dekor

Dekorasyon gerçekleştirilirken, iç ve dış mekanlarda doğal taş kullanımı birçok noktada avantajlı görülmektedir. Hijyenik ve estetik olarak seçilebilecek doğal taşlar, kaplama ve döşeme gibi her alanda tercih edilebilir. Sıklıkla tercih edilen malzemeler arasında ise mermer ve traverten gibi malzemeler yer almaktadır.

Mermer bilindiği üzere sert bir yapıya sahip olarak estetik doğal ve parlak bir görüntüye sahiptir. Traverten ise kalsiyum bikarbonat içeriğine sahip olan termal yeraltı sularının ve karbonat minerallerinin çökmesi sonrasında kimyasal bir tortul taş olarak oluşur. Traverten sahip olduğu bu özellik nedeni ile hem hijyenik hem de anti bakteriyel bir malzeme olarak kullanılmaktadır.

Dekorasyonda Mermer ve Traverten Farkı

Dekorasyon gerçekleştirilirken ön plana çıkarılmak istenen bazı özellikler bulunmaktadır. Örneğin kullanım alanında estetik bir görüntü elde etmek, uzun ömürlü kullanım sağlamak ve dış faktörlerden etkiyi azaltmak gibi ayrıntılar istenir. Bu ayrıntılara bağlı olarak da dekorasyonda özellikle dış alanlarda mermer veya traverten gibi malzemeler kullanılır.

Dış olanlarda veya iç alanlarda restorasyon ya da dekorasyon gerçekleştirilirken,mermer ve traverten farkına bakılacak olursa, traverten daha parlak görünümlü, daha sağlıklı ve daha dayanıklı bir yapı oluşturmaktadır. Aslında ülkemizde bilindiği üzere mermer türleri arasında gösterilen traverten, klasik bir şekilde metamorfoz yapısı ile oluşmuş kristal taş olan mermerden farklı olarak daha kolay işlenen ve daha iyi cila kabul eden bir malzeme olarak bilinmektedir.

Doğal taşlar açısından düşünüldüğünde, dış mekanlarda veya iç mekanlarda mermer ile traverten arasındaki temel farklar dan biri de temizlik yani bakım işlemlerinin yapılması ile ortaya çıkıyor. Mermer üzerinde belirli dönemlerde mutlak şekilde mermer silimi ve parlatma yapılarak daha iyi bir sonuç elde edilmesi mümkündür. Bu işlem bazen tezgah silme ve parlatma bazen basamak silme gibi farklı yapılar oluşturabilir. Traverten düşünüldüğünde ise doğal taş kristalize cila, doğal taş yüzey koruma gibi işlemler uygulanarak dönemsel bakımları gerçekleştirilebilir.

Mermer ve Traverten Kullanım Alanları

Mermer bilindiği üzere özellikle evlerde mutfak tezgahları için kullanılan ve zemin döşemesi için kullanılan bir malzeme oluşturmaktadır. Hem eski yapılarda hem de yeni yapılarda mermer kullanım alanlarına bakıldığında zeminler, banyolar, mutfak, tuvalet ve merdivenler gibi noktalar görülebilir. Traverten malzemenin kullanıldığı alanlar incelendiğinde ise genellikle yapısı gereği traverten inşaat malzemesi olarak çok sık tercih edilen malzemelerden birisidir. Bu yapısıyla birlikte iç dekorasyonda yani iç mimari gerçekleştirilirken kullanılan traverten, özellikle dünya üzerinde sadece Kütahya’da bulunan kalker tüfü ile çok daha kaliteli bir yapı sayesinde de elde edilmektedir. Zira dünyanın birçok farklı bölgesine göre Kütahya’da kalker ve bu fosiller traverten mermerleri çok daha değerli bir hale getirmektedir.